Tokácsli Galéria

6600 Szentes, Kossuth tér 5. I. emelet  

Lantos Anita művelődésszervező: +36 30/224-94-98

Tési-Vass Gergelyné teremőr: +36 30/756-60-84  

A Tokácsli Galéria nyitvatartási ideje:
hétfő: szünnap
kedd-péntek: 9-13 és 15-17 óráig
szombaton 9-13 óráig      
vasárnap: zárva

A Kossuth téren lévő Galériát1974-ben adták át, 2010. július 1-től felvette a Tokácsli Galéria nevet. A Tokácsli Galéria a Dél-Alföld egyik legszebb kiállítóhelye, ahol rangot jelent kiállítani, itt évente 10-12 kiállítást rendezünk. Büszkék vagyunk rá, hiszen országos szinten is kevés az olyan kiállító terem, ami kifejezetten annak épült. Kialakítása és tetőtéri megvilágítása kitűnő kiállító hellyé teszi. 2012-ben felújításra kerül az épület, így még színvonalasabb körülmények között mutatkozhatnak majd be az alkotók.

Az intézménynek fontos szerepe van a helyi művészek támogatásában, így évente lehetőséget ad a szentesi tehetségek bemutatkozására, de rendszeresen szerepelnek a kiállító teremben országos hírű művészek alkotásai is.

Több mint tíz éves a baráti együttműködésünk a Topolyai Művészteleppel. A testvérvárosi kapcsolatok keretében ők minden évben elhozzák legfrissebb alkotásaikat.

Kétévente megrendezésre kerül az Országos Aktfotó Kiállítás, amely szentesi kezdeményezésre indult el, és azóta is fontos bemutatkozási lehetősége a fotósoknak.

A Tokácsli Galéria működéséhez kapcsolódik a Katona Kiss Ferenc és neje Túri Júlia Képzőművészeti Alapítvány, amely fiatal képzőművészeknek ad bemutatkozási lehetőséget. A zsűri által kiválogatott alkotásokból nyílik kiállítás, a legjobb közülük elnyeri az alapítvány ösztöndíját. A nyertes két év után egy önálló tárlattal köteles bizonyítani, hogy mennyit fejlődött és érdemes volt az ösztöndíjra. Ennek eredményeként egy kortárs képzőművészeti gyűjteménnyel is gyarapodik a város, mivel minden művész egy alkotását a városnak ajándékozza.

A pedagógusoknak nyújt minden évben bemutatkozási lehetőséget a „Rejtelmek, ha zengenek…” címmel megrendezésre kerülő Alkotó pedagógusok tárlata, melyre már négy megyéből érkeznek alkotások.

A társintézményekkel – Múzeum, Levéltár– való jó kapcsolat eredményeként helytörténeti kiállításokat is szervezünk legtöbbször valamilyen évfordulóhoz kapcsolódóan.

Jó a kapcsolatunk az oktatási intézményekkel, akik rendszeresen hozzák a gyerekeket kiállításainkra. Az esztétikai és a vizuális nevelés nagyon fontos közös célunk és feladatunk a pedagógusokkal, hiszen csak így válhatnak a gyerekek a művészeti alkotásokat értő és szerető felnőttekké.